Current Affairs & One Linear's: ЁЯФ╗ January 2022 Current Affairs

 Current Affairs & One Linear's:

ЁЯФ╗ 13 January 2022 Current Affairs


рдк्рд░рд╢्рди 1. рд╣ाрд▓ рд╣ी рдоें рджिрд╕ंрдмрд░ 2021 рдХे рд▓िрдП рдЖрдИрд╕ीрд╕ी рдк्рд▓ेрдпрд░ рдСрдл рдж рдИрдпрд░ рдЕрд╡ाрд░्рдб рдХिрд╕े рдоिрд▓ा рд╣ैं।

рдЙрдд्рддрд░ः рдПрдЬाрдЬ рдкрдЯेрд▓ (рди्рдпूрдЬीрд▓ैंрдб)


рдк्рд░рд╢्рди 2. рд╣ाрд▓ рд╣ी рдоें 12 рдЬрдирд╡рд░ी 2022 рдХो рдХिрд╕рдХी рдпाрдж рдоें рд░ाрд╖्рдЯ्рд░ीрдп рдпुрд╡ा рджिрд╡рд╕ рдордиाрдпा рдЧрдпा рд╣ै।

рдЙрдд्рддрд░ः рд╕्рд╡ाрдоी рд╡िрд╡ेрдХाрдирди्рдж рдХी рдпाрдж рдоें

 

рдк्рд░рд╢्рди 3. рд░ाрд╖्рдЯ्рд░ीрдп рдпुрд╡ा рджिрд╡рд╕ 2022 рдХी рдеीрдо рдХ्рдпा рдеी।

рдЙрдд्рддрд░ः рдпрд╣ рд╕рдм рджिрдоाрдо рдоें рд╣ैं। (It's all in the mind )


рдк्рд░рд╢्рди 4. рд╣ाрд▓ рд╣ी рдоें рдХिрд╕ рджेрд╢ рдХे рдСрд▓рд░ाрдЗंрдбрд░ рдХ्рд░िрд╕ рдоॉрд░िрд╕ рдиे рдХ्рд░िрдХेрдЯ рд╕े рд╕ंрди्рдпाрд╕ рдХी рдШोрд╖рдгा рдХी рд╣ै।

рдЙрдд्рддрд░ः рджрдХ्рд╖िрдг рдЕрдл्рд░ीрдХा 


рдк्рд░рд╢्рди 5. рд╣ाрд▓ рд╣ी рдоें рдкिрдпрд░े рдУрд▓िрд╡िрдпрд░ рдЧौрд░ींрдЪрд╕ рдХो рдЕंрддрд░्рд░ाрд╖्рдЯ्рд░ीрдп рдоुрдж्рд░ा рдХोрд╖ рдХे рдоुрдЦ्рдп рдЕрд░्рдерд╢ाрд╕्рдд्рд░ी рдиिрдпुрдХ्рдд рдХिрдпे рдЧрдП рд╣ै, рдЙрди्рд╣ोрдиे рдХिрд╕рдХी рдЬрдЧрд╣ рд▓ी рд╣ै।

рдЙрдд्рддрд░ः рдЧीрддा рдЧोрдкीрдиाрде рдХी 


рдк्рд░рд╢्рди 6. рд╣ाрд▓ рд╣ी рдоें 12рд╡ां рднाрд░рдд рд░рдд्рди рдбॉ. рдЕंрдмेрдбрдХрд░ рдкुрд░рд╕्рдХाрд░ 2022 рд╕े рдХिрд╕े рд╕рдо्рдоाрдиिрдд рдХिрдпा рдЧрдпा рд╣ै।

рдЙрдд्рддрд░ः рд╣рд░्рд╖ाрд▓ी рдорд▓्рд╣ोрдд्рд░ा рдХो


рдк्рд░рд╢्рди 7. рд╣ाрд▓ рд╣ी рдоें рдбीрдЖрд░рдбीрдУ рдж्рд╡ाрд░ рдм्рд░рдо्рд╣ोрд╕ рдХ्рд░ूрдЬ рдоिрд╕ाрдЗрд▓ рдХे рд╕рдоुрдж्рд░-рд╕े-рд╕рдоुрдж्рд░ рд╕ंрд╕्рдХрд░рдг рдХी рд╡िрд╕्рддाрд░िрдд рд░ेंрдЬ рдХा рд╕рдлрд▓рддाрдкूрд░्рд╡рдХ рдкрд░ीрдХ्рд╖рдг рдХिрдпा рдЧрдпा рд╣ै, рдЗрд╕ рдоिрд╕ाрдЗрд▓ рдХी рдЧрддि рдХिрддрдиी рд╣ैं।

рдЙрдд्рддрд░ः 2.8 рдоैрдХ рдпा рдз्рд╡рдиि рдХी рдЧрддि рдХा рд▓рдЧрднрдЧ рддीрди рдЧुрдиा


рдк्рд░рд╢्рди 8. рд╣ाрд▓ рд╣ी рдоें рд░ेрд▓ рдпाрдд्рд░िрдпों рдХे рдЦोрдП рд╣ुрдП рд╕ाрдоाрди рдХो рдЯ्рд░ैрдХ рдХрд░рдиे рдХे рд▓िрдП рднाрд░рддीрдп рд░ेрд▓рд╡े рдиे рдХौрди рд╕ा рдоिрд╢рди рд▓ांрдЪ рдХिрдпा рд╣ै।

рдЙрдд्рддрд░ः рдоिрд╢рди рдЕрдоाрдирдд


рдк्рд░рд╢्рди 9. рд╣ाрд▓ рд╣ी рдоें рдЬрд▓ рдоेрдЯ्рд░ो рдкрд░िрдпोрдЬрдиा рд╡ाрд▓ा рднाрд░рдд рдХा рдкрд╣рд▓ा рд░ाрдЬ्рдп рдХौрди рдмрдиा рд╣ै।

рдЙрдд्рддрд░ः рдХोрдЪ्рдЪि (рдХेрд░рд▓)


рдк्рд░рд╢्рди 10. рд╣ाрд▓ рд╣ी рдоें рднाрд░рдд рдХा рдкрд╣рд▓ा рд╣ैрд▓ी - рд╣рдм рдХрд╣ां рд╕्рдеाрдкिрдд рдХिрдпा рдЬाрдПрдЧा।

рдЙрдд्рддрд░ः рдЧुрд░ूрдЧ्рд░ाрдо (рд╣рд░िрдпाрдгा)‌‌


ЁЭРЙЁЭРОЁЭРИЁЭРН ЁЯСЙ♥️♥️@quizguru1♥️♥️

@Railway_RRB_NTPC_D_Group


Most Share ‼️........


ЁЯФ╗ 13 January 2022 Current Affairs


Question 1. Who has recently received the ICC Player of the Year Award for December 2021?

Answer: Ejaz Patel (New Zealand)


Question 2. In whose memory National Youth Day has been celebrated recently on 12 January 2022.

Answer: In memory of Swami Vivekananda

 

Question 3. What was the theme of National Youth Day 2022.

Answer: All these are in the mind. (It's all in the mind )


Question 4. Recently which country's all-rounder Chris Morris has announced his retirement from cricket.

Answer: South Africa


Question 5. Recently Pierre Olivier Gourinches has been appointed as the Chief Economist of the International Monetary Fund, who has replaced him?

Answer: Gita Gopinath


Question 6. Recently who has been awarded the 12th Bharat Ratna Dr. Ambedkar Award 2022?

Answer: Harshali Malhotra


Question 7. Recently, the extended range of sea-to-sea version of Brahmos cruise missile has been successfully test fired by DRDO, what is the speed of this missile.

Answer: 2.8 Mach or about three times the speed of sound


Question 8. Recently which mission has been launched by Indian Railways to track the lost luggage of railway passengers.

Answer: Mission Amanat


Question 9. Recently who has become the first state in India to have a water metro project?

Answer: Kochi (Kerala)


Question 10. Where will India's first heli-hub be set up recently?

Answer: Gurugram (Haryana)‌‌


ЁЯМП●ЁЯСЙ♥️♥️@quizguru1♥️♥️

@Railway_RRB_NTPC_D_Group


Most Share ‼️........


ЁЯФ╗ 14 January 2022 Current Affairs 


рдк्рд░рд╢्рди 1. рднाрд░рддीрдп рдЕंрддрд░िрдХ्рд╖ рдЕрдиुрд╕ंрдзाрди рд╕ंрдЧрдарди (рдЗрд╕рд░ो) рдХा рдк्рд░рдоुрдЦ рдХिрд╕े рдмрдиाрдпा рдЧрдпा рд╣ै।

рдЙрдд्рддрд░ः рдПрд╕. рд╕ोрдордиाрде рдХो


рдк्рд░рд╢्рди 2. рд╣ाрд▓ рд╣ी рдоें рдХрдЬाрдХिрд╕्рддाрди рдХे рдирдП рдк्рд░рдзाрдирдоंрдд्рд░ी рдХौрди рдмрдиे рд╣ैं।

рдЙрдд्рддрд░ः рдЕрд▓ीрдЦाрди рд╕्рдоाрдЗрд▓ोрд╡


рдк्рд░рд╢्рди 3. рд╣ाрд▓ рд╣ी рдЬाрд░ी рд╣ेрдирд▓े рдкाрд╕рдкोрд░्рдЯ рдЗंрдбेрдХ्рд╕ 2022 рдоें рднाрд░рдд рдХा рд╕्рдеाрди рдХौрди рд╕ा рд╣ै।

рдЙрдд्рддрд░ः 83рд╡ें рд╕्рдеाрди рдкрд░


рдк्рд░рд╢्рди 4. рд╣ाрд▓ рд╣ी рдоें 2022-2023 рд╕ीрдЬрди рдХे рд▓िрдП рдЗंрдбिрдпрди рдк्рд░ीрдоिрдпрд░ рд▓ीрдЧ рдХे рд▓िрдП рдЯाрдЗрдЯрд▓ рдк्рд░рдпोрдЬрдХ рдХौрди рд╣ोрдЧा।

рдЙрдд्рддрд░ः рдЯाрдЯा рдЧ्рд░ुрдк


рдк्рд░рд╢्рди 5. рд╣ाрд▓ рд╣ी рдоें рдЬाрд░ी рд╡िрд╢्рд╡ рдмैंрдХ рдХे рдЕрдиुрд╕ाрд░ рднाрд░рдд рдХी рд╡िрдд्рдд рд╡рд░्рд╖ 2022 рдоें рдЬीрдбीрдкी рджрд░ рдХिрддрдиे рдк्рд░рддिрд╢рдд рд░рд╣рдиे рдХा рдЕрдиुрдоाрди рд▓рдЧाрдпा рдЧрдпा рд╣ै।

рдЙрдд्рддрд░ः 8.3 рдк्рд░рддिрд╢рдд


рдк्рд░рд╢्рди 6. рдк्рд░рдзाрдирдоंрдд्рд░ी рд╕ुрд░рдХ्рд╖ा рдХी рдЬांрдЪ рдХे рд▓िрдП рдЧрдаिрдд рдХрдоेрдЯी рдХी рдЕрдз्рдпрдХ्рд╖ рдХिрд╕े рдмрдиाрдпा рдЧрдпा рд╣ै।

рдЙрдд्рддрд░ः рдЗंрджू рдорд▓्рд╣ोрдд्рд░ा


рдк्рд░рд╢्рди 7. рд╣ाрд▓ рд╣ी рдоें рдбीрдЖрд░рдбीрдУ рдиे MPATGM рдХे рдЕंрддिрдо рд╕ुрдкुрд░्рджрдЧी рдпोрдЧ्рдп рд╡िрди्рдпाрд╕ рдХा рд╕рдлрд▓рддाрдкूрд░्рд╡рдХ рдкрд░ीрдХ्рд╖рдг рдХिрдпा рд╣ै, рдЗрд╕ рдоिрд╕ाрдЗрд▓ рдХा рдиिрд░्рдоाрдг рдХрд╣ां рдХिрдпा рдЧрдпा рд╣ै।

рдЙрдд्рддрд░ः рднाрд░рдд рдбाрдпрдиाрдоिрдХ्рд╕ рд▓िрдоिрдЯेрдб, рднाрдиूрд░, рддेрд▓ंрдЧाрдиा


рдк्рд░рд╢्рди 8. рд╣ाрд▓ рд╣ी рдоें рднाрд░рдд рдХे рд╕рдмрд╕े рдкुрд░ाрдиे рднाрд▓ू рдЧुрд▓ाрдмों рдХा рдиिрдзрди рдХिрд╕ рд░ाрд╖्рдЯ्рд░ीрдп рдЙрдж्рдпाрди рдоें рд╣ो рдЧрдпा рд╣ै।

рдЙрдд्рддрд░ः рд╡рди рд╡िрд╣ाрд░ рд░ाрд╖्рдЯ्рд░ीрдп рдЙрдж्рдпाрди, рднोрдкाрд▓ рдоें


рдк्рд░рд╢्рди 9. рд╣ाрд▓ рд╣ी рдоें RenewBuy рдХे рдирдП рдм्рд░ांрдб рдПрдо्рдмेрд╕्рдбрд░ рдХौрди рдмрдиाрдпे рдЧрдпे рд╣ैं।

рдЙрдд्рддрд░ः рд░ाрдЬрдХुрдоाрд░ рд░ाрд╡


рдк्рд░рд╢्рди 10. рд╣ाрд▓ рд╣ी рдоें рджुрдиिрдпा рдоें рдкिрдЧ рд╣ाрд░्рдЯ рдЯ्рд░ांрд╕рдк्рд▓ांрдЯ рдк्рд░ाрдк्рдд рдХрд░рдиे рд╡ाрд▓े рдкрд╣рд▓े рд╡्рдпрдХ्рддि рдХौрди рдмрдиे рд╣ैं।

рдЙрдд्рддрд░ः рдбेрд╡िрдб рдмेрдиेрдЯ‌‌


ЁЭРЙЁЭРОЁЭРИЁЭРН ♥️♥️@quizguru1♥️♥️

@Railway_RRB_NTPC_D_Group


ЁЯФ╗ 14 January 2022 Current Affairs


Question 1. Who has been appointed as the head of Indian Space Research Organization (ISRO).

Answer: S. to Somnath


Question 2. Who has become the new Prime Minister of Kazakhstan recently?

Answer: Alikhan Smilov


Question 3. What is the rank of India in the recently released Henley Passport Index 2022.

Answer: 83rd place


Question 4. Recently who will be the title sponsor for the Indian Premier League for the 2022-2023 season.

Answer: Tata Group


Question 5. According to the recently released World Bank, what percent of India's GDP rate has been estimated in the fiscal year 2022.

Answer: 8.3 percent


Question 6. Who has been appointed as the chairperson of the committee constituted to investigate the Prime Minister's security?

Answer: Indu Malhotra


Question 7. Recently DRDO has successfully test-fired the final deliverable configuration of MPATGM, where is this missile manufactured.

Answer: Bharat Dynamics Limited, Bhanur, Telangana


Question 8. In which national park, India's oldest bear Rose has passed away recently.

Answer: Van Vihar National Park, Bhopal


Question 9. Recently who has been appointed as the new brand ambassador of RenewBuy?

Answer: Rajkumar Rao


Question 10. Recently who has become the first person in the world to receive a pig heart transplant.

Answer: David Bennett‌‌


ЁЯМП●☞♥️@All_exm_bot♥️

ЁЯТХ@Railway_RRB_NTPC_D_GroupЁЯТХ


ЁЯФ║ 15 January 2022 Current Affairs 


рдк्рд░рд╢्рди 1. рд╣ाрд▓ рд╣ी рдоें рдЕрдбाрдиी рд╕рдоूрд╣ рдиे рд╕्рдЯीрд▓ рдоिрд▓ рд╡िрдХрд╕िрдд рдХрд░рдиे рдХे рд▓िрдП рджрдХ्рд╖िрдг рдХोрд░िрдпा рдХी рдХिрд╕ рдХंрдкрдиी рдХे рд╕ाрде рд╕рдордЭौрддा рдХिрдпा рд╣ै।

рдЙрдд्рддрд░ः рдкोрд╕्рдХो рдХे рд╕ाрде


рдк्рд░рд╢्рди 2. рд╣ाрд▓ рд╣ी рдоें рдЙрдЬ्рдЬीрд╡рди рдПрд╕рдПрдлрдмी рдХे рдПрдордбी рдФрд░ рд╕ीрдИрдУ рдХौрди рдмрдиाрдП рдЧрдП рд╣ैं।

рдЙрдд्рддрд░ः рдЗрдд्рддिрд░ рдбेрд╡िрд╕


рдк्рд░рд╢्рди 3. рд╣ाрд▓ рд╣ी рдоें рд╕ंрдпुрдХ्рдд рд░ाрд╖्рдЯ्рд░ рдиे рд╡िрдд्рдд рд╡рд░्рд╖ 2022 рдоें рднाрд░рдд рдХा рдЬीрдбीрдкी рджрд░ рдХिрддрдиा рдк्рд░рддिрд╢рдд рд░рд╣рдиे рдХा рдЕрдиुрдоाрди рд▓рдЧाрдпा рд╣ै।

рдЙрдд्рддрд░ः 6.5 рдк्рд░рддिрд╢рдд


рдк्рд░рд╢्рди 4. рд╣ाрд▓ рд╣ी рдоें 25рд╡ें рд░ाрд╖्рдЯ्рд░ीрдп рдпुрд╡ा рдорд╣ोрдд्рд╕рд╡ рдХे рдЙрдж्рдШाрдЯрди рдоें рдирд░ेंрдж्рд░ рдоोрджी рдиे рдХрд╣ां рдкрд░ рдПрдордПрд╕рдПрдордИ рдк्рд░ौрдж्рдпोрдЧिрдХी рдХेंрдж्рд░ рдХा рдЙрдж्рдШाрдЯрди рдХिрдпा рд╣ै।

рдЙрдд्рддрд░ः рдкांрдбिрдЪेрд░ी рдоें


рдк्рд░рд╢्рди 5. рд╣ाрд▓ рд╣ी рдоें рд╕рд╢рд╕्рдд्рд░ рдмрд▓ рд╡рдпोрд╡ृрдж्рдз рджिрд╡рд╕ рдХрдм рдордиाрдпा рдЧрдпा рд╣ै।

рдЙрдд्рддрд░ः 14 рдЬрдирд╡рд░ी рдХो


рдк्рд░рд╢्рди 6. рд╣ाрд▓ рд╣ी рдоें рдмाрдпोрдоेрдЯ्рд░िрдХ рдЖрдзाрд░िрдд рдмैंрдХिंрдЧ рднुрдЧрддाрди рдХे рд▓िрдП рдПрдХ्рд╕िрд╕ рдмैंрдХ рдиे рдХिрд╕рдХे рд╕ाрде рд╕рдордЭौрддा рдХिрдпा рд╣ै।

рдЙрдд्рддрд░ः рдоिंрдХाрд╕ुрдкे


рдк्рд░рд╢्рди 7. рд╣ाрд▓ рд╣ी рдоें рдЧ्рд▓ोрдмрд▓ рдк्рд░ाрдЗрд╡ेрдЯ рдмैंрдХ рдЕрд╡ाрд░्рдб्рд╕ 2021 рдоें рднाрд░рдд рдоें рдиिрдЬी рдХ्рд╖ेрдд्рд░ рдХी рд╕рд░्рд╡рд╢्рд░ेрд╖्рда рдмैंрдХ рдХा рдЦिрддाрдм рдХिрд╕े рдоिрд▓ा рд╣ै।

рдЙрдд्рддрд░ः рдПрдЪрдбीрдПрдлрд╕ी рдмैंрдХ 


рдк्рд░рд╢्рди 8. рд╣ाрд▓ рд╣ी рдоें рдУрд▓ंрдкिрдХ рдкрджрдХ рд╡िрдЬेрддा рдбीрдУрди рд▓ेंрдбोрд░ рдХा рдиिрдзрди рд╣ो рдЧрдпा рд╣ै, рд╡े рдХिрд╕ рдЦेрд▓ рд╕े рд╕ंрдмंрдзिрдд рдеे।

рдЙрдд्рддрд░ः рджौрдб़ рд╕े


рдк्рд░рд╢्рди 9. рд╣ाрд▓ рд╣ी рдоें рдХोрд░ोрдиा рдХा рдирдпा рд╡ैрд░िрдПंрдЯ рдбेрд▓्рдЯाрдХ्рд░ॉрди рдХा рдкрддा рдХिрд╕ рджेрд╢ рдоें рдЪрд▓ा рд╣ै।

рдЙрдд्рддрд░ः рд╕ाрдЗрдк्рд░рд╕ рдоें


рдк्рд░рд╢्рди 10. рд╣ाрд▓ рд╣ी рдоें рднाрд░рддीрдп рдРрддिрд╣ाрд╕िрдХ рдЕрдиुрд╕ंрдзाрди рдкрд░िрд╖рдж рдХा рдЕрдз्рдпрдХ्рд╖ рдХिрд╕े рдмрдиाрдпा рдЧрдпा рд╣ै।

рдЙрдд्рддрд░ः рд░рдШुрд╡ेंрдж्рд░ рддंрд╡рд░ рдХो‌‌


ЁЭРЙЁЭРОЁЭРИЁЭРН ♥️@All_exm_bot♥️

ЁЯТХ@Railway_RRB_NTPC_D_GroupЁЯТХ


ЁЯФ╗ 15 January 2022 Current Affairs


Question 1. Recently with which South Korean company the Adani Group has signed an agreement to develop a steel mill.

Answer: With POSCO


Question 2. Who has been appointed as the MD and CEO of Ujjivan SFB recently?

Answer: Ittir Davis


Question 3. Recently the United Nations has estimated the GDP rate of India to be what percent in the fiscal year 2022.

Answer: 6.5%


Question 4. Where has Narendra Modi inaugurated the MSME Technology Center recently at the inauguration of the 25th National Youth Festival?

Answer: Pondicherry


Question 5. When is Armed Forces Veterans Day celebrated recently?

Answer: 14 January


Question 6. Recently with whom has Axis Bank tied up for biometric based banking payments?

Answer: Minkasupe


Question 7. Recently who has got the title of Best Private Sector Bank in India in the Global Private Bank Awards 2021?

Answer: HDFC Bank


Question 8. Recently Olympic medalist Dion Lendor has passed away, he was related to which sport?

Answer: By running


Question 9. Recently, in which country the new variant of Corona, DeltaCron has been detected.

Answer: Cyprus


Question 10. Recently who has been appointed as the chairman of the Indian Council of Historical Research?

Answer: Raghuvendra Tanwar‌‌


Join ЁЯСЙ♥️@All_exm_bot♥️

ЁЯТХ@Railway_RRB_NTPC_D_GroupЁЯТХ


Most Share ‼️ ........


ЁЯФ╗ 16 January 2022 Current Affairs 


рдк्рд░рд╢्рди 1. рд╣ाрд▓ рд╣ी рдоें 15 рдЬрдирд╡рд░ी рдХो рд╕ेрдиा рдХा рдХौрди рд╕ा рд╕्рдеाрдкрдиा рджिрд╡рд╕ рдордиाрдпा рдЧрдпा рд╣ै।

рдЙрдд्рддрд░ः 74рд╡ां рд╕्рдеाрдкрдиा рджिрд╡рд╕


рдк्рд░рд╢्рди 2. рд╣ाрд▓ рд╣ी рдоें рдЖрдпी рдЗंрдбिрдпा рд╕्рдЯेрдЯ рдСрдл рдлॉрд░ेрд╕्рдЯ рд░िрдкोрд░्рдЯ рдХे рдЕрдиुрд╕ाрд░ рднाрд░рдд рдХे рдХिрддрдиे рдк्рд░рддिрд╢рдд рдХ्рд╖ेрдд्рд░ рдкрд░ рд╡рдиाрд╡рд░рдг рд╣ैं।

рдЙрдд्рддрд░ः 21.71 рдк्рд░рддिрд╢рдд


рдк्рд░рд╢्рди 3. рд╣ाрд▓ рд╣ी рдоें рдЖрдпी рд░िрдкोрд░्рдЯ рдХे рдЕрдиुрд╕ाрд░ рднाрд░рдд рдХे рдХिрддрдиे рдк्рд░рддिрд╢рдд рдХ्рд╖ेрдд्рд░рдлрд▓ рдкрд░ рд╡рди рдФрд░ рд╡ृрдХ्рд╖ рдЖрд╡рд░рдг рд╣ै।

рдЙрдд्рддрд░ः 24.62 рдк्рд░рддिрд╢рдд


рдк्рд░рд╢्рди 4. рд╣ाрд▓ рд╣ी рдоें рдХрдЪाрдИ рд▓ेрдорди рдлोрд╕्рдЯिрд╡рд▓ рдХिрд╕ рд░ाрдЬ्рдп рдоें рд╢ुрд░ू рд╣ुрдЖ рд╣ैं।

рдЙрдд्рддрд░ः рдордгिрдкुрд░ 


рдк्рд░рд╢्рди 5. рд╣ाрд▓ рд╣ी рдоें рдЗрд╕рд░ो рдиे рдЧрдЧрдирдпाрди рд░ॉрдХेрдЯ рдХे рд▓िрдП рдХ्рд░ाрдпोрдЬेрдиिрдХ рдЗंрдЬрди рдХा рд╕рдлрд▓ рдкрд░ीрдХ्рд╖рдг рдХрд╣ां рдХिрдпा рд╣ै।

рдЙрдд्рддрд░ः рдЗрд╕рд░ो рдк्рд░ोрдкрд▓्рд╢рди рдХॉрдо्рдк्рд▓ेрдХ्рд╕, рдорд╣ेंрдж्рд░рдЧिрд░ी, рддрдоिрд▓рдиाрдбूु


рдк्рд░рд╢्рди 6. рд╣ाрд▓ рд╣ी рдоें рднाрд░рдд рдоें рд╕рдмрд╕े рдкрд╕ंрджीрджा рдпूрдкीрдЖрдИ рд▓ाрднाрд░्рдеी рдХौрди рд╕ा рдмैंрдХ рдмрдиा рд╣ै।

рдЙрдд्рддрд░ः рдкेрдЯीрдПрдо рдкेрдоेंрдЯ्рд╕ рдмैंрдХ


рдк्рд░рд╢्рди 7. рд╣ाрд▓ рд╣ी рдоें рдХौрди рд╕ा рджेрд╢ рднाрд░рдд рд╕े рдм्рд░рдо्рд╣ोрд╕ рдХ्рд░ूрдЬ рдоिрд╕ाрдЗрд▓ेंं рдЦрд░ीрджेрдЧा।

рдЙрдд्рддрд░ः рдлिрд▓ीрдкींрд╕


рдк्рд░рд╢्рди 8. 15 рдЬрдирд╡рд░ी рдХो рдк्рд░рддिрд╡рд░्рд╖ рд╕ेрдиा рджिрд╡рд╕ рдХिрд╕рдХी рдпाрдж рдоें рдордиाрдпा рдЬाрддा рд╣ै।

рдЙрдд्рддрд░ः рдХेрдПрдо рдХрд░िрдпрдк्рдкा рдХी рдпाрдж рдоें


рдк्рд░рд╢्рди 9. рд╣ाрд▓ рд╣ी рдоें рдЖрдпी рд░िрдкोрд░्рдЯ рдХे рдЕрдиुрд╕ाрд░ рдХिрд╕ рд░ाрдЬ्рдп рдоें рд╡рди рдХ्рд╖ेрдд्рд░ рдоें рд╕рдмрд╕े рдЕрдзिрдХ рд╡ृрдж्рдзि рд╣ुрдИ рд╣ैं।

рдЙрдд्рддрд░ः рдЖंрдз्рд░рдк्рд░рджेрд╢


рдк्рд░рд╢्рди 10. рд╣ाрд▓ рд╣ी рдоें рдЖрдпी рд░िрдкोрд░्рдЯ рдХे рдЕрдиुрд╕ाрд░ рдХिрд╕ рд░ाрдЬ्рдп рдоें рдХ्рд╖ेрдд्рд░рдлрд▓ рдк्рд░рддिрд╢рдд рдХे рд╕рдмрд╕े рдЕрдзिрдХ рд╡рди рд╣ैं।

рдЙрдд्рддрд░ः рдоिрдЬोрд░рдо


рдк्рд░рд╢्рди 11. рд╣ाрд▓ рд╣ी рдоें рд╕ंрд╕्рдХृрддि рдоंрдд्рд░ी, рдоीрдиाрдХ्рд╖ी рд▓ेрдЦी рдиे рдиॉрд░्рде рдИрд╕्рдЯ рдСрди рд╡्рд╣ीрд▓्рд╕ рдЕрднिрдпाрди рдХी рд╢ुрд░ूрдЖрдд рдХ्рдпो рдХी рд╣ै।

рдЙрдд्рддрд░ः рдкूрд░्рд╡ोрдд्рддрд░ рд░ाрдЬ्рдпों рдХी рд╕ंрд╕्рдХृрддि рдХो рдмрдв़ाрд╡ा рджेрдиे рдХे рд▓िрдП


рдк्рд░рд╢्рди 12. рд╣ाрд▓ рд╣ी рдоें рдЖрдпी рд░िрдкोрд░्рдЯ рдЕрдиूрд╕ाрд░ рдХिрд╕ рд░ाрдЬ्рдп рдоें рд╕рдмрд╕े рдЬाрджा рд╡рди рдХ्рд╖ेрдд्рд░ рд╣ै।

рдЙрдд्рддрд░ः рдордз्рдпрдк्рд░рджेрд╢‌‌


ЁЭРЙЁЭРОЁЭРИЁЭРН Join ЁЯСЙ♥️@All_exm_bot♥️

ЁЯТХ@Railway_RRB_NTPC_D_GroupЁЯТХ


ЁЯФ║ 16 January 2022 Current Affairs


Question 1. Which of the raising day of the army has been celebrated recently on 15 January?

Answer: 74th Foundation Day


Question 2. According to the recent India State of Forest report, what percentage of India's area is covered by forest cover.

Answer: 21.71 percent


Question 3. According to the recent report, what percentage of India's area is covered by forest and tree cover.

Answer: 24.62 percent


Question 4. In which state has the Kachai Lemon Festival started recently?

Answer: Manipur


Question 5. Recently, where has ISRO successfully tested the cryogenic engine for Gaganyaan rocket?

Answer: ISRO Propulsion Complex, Mahendragiri, Tamil Nadu


Question 6. Which bank has become the most preferred UPI beneficiary in India recently?

Answer: Paytm Payments Bank


Question 7. Which country will buy BrahMos cruise missiles from India recently?

Answer: Philippines


Question 8. In whose memory Army Day is celebrated every year on 15 January.

Answer: In memory of KM Cariappa


Question 9. According to the recent report, which state has the highest increase in forest area?

Answer: Andhra Pradesh


Question 10. According to the recent report, which state has the highest percentage of forest area.

Answer: Mizoram


Question 11. Why has the Culture Minister, Meenakshi Lekhi launched the North East on Wheels campaign recently?

Answer: To promote the culture of northeastern states


Question 12. According to the recent report, which state has the largest forest area?

Answer: Madhya Pradesh‌‌


ЁЯМП●☞Jс┤П╔к╔┤ ЁЯСЙ♥️@All_exm_bot♥️

ЁЯТХ@Railway_RRB_NTPC_D_GroupЁЯТХ


ЁЯФ╗ 17 January 2022 Current Affairs


рдк्рд░рд╢्рди 1. рд╣ाрд▓ рд╣ी рдоें рдХिрд╕ рд╕्рдеाрди рдкрд░ рдк्рд░рд╢ाрди्рдд рдорд╣ाрд╕ाрдЧрд░ рдоें рдЬ्рд╡ाрд▓ाрдоुрдЦी рдлрдЯा рд╣ै, рдЬिрд╕рд╕े рдк्рд░рд╢ाрди्рдд рдорд╣ाрд╕ाрдЧрд░ рдХे рддрдЯीрдп рджेрд╢ों рдоें рд╕ुрдиाрдоी рдХा рдЦрддрд░ा рдмрдв़ рдЧрдпा рд╣ै।

рдЙрдд्рддрд░ः рдЯोंрдЧा рдХे рдкाрд╕


рдк्рд░рд╢्рди 2. рд╣ाрд▓ рд╣ी рдоें рдиिрдХाрд░ाрдЧुрдЖ рдХे рдирдП рд░ाрд╖्рдЯ्рд░рдкрддि рдХौрди  рдмрдиे рд╣ै।

рдЙрдд्рддрд░ः рдирд░्рд▓ाрди рдмрд▓рдЧिंрдмेрд╡


рдк्рд░рд╢्рди 3. рднाрд░рддीрдп рд░ेрд▓рд╡े рдиे рдЯ्рд░ेрди рдЧाрд░्рдб рдХा рдиाрдо рдмрджрд▓рдХрд░ рдХ्рдпा рд░рдЦ рджिрдпा рд╣ै।


рдк्рд░рд╢्рди 4. рд╕рдб़рдХ рдкрд░िрд╡рд╣рди рдоंрдд्рд░ी рдиिрддिрди рдЧрдбрдХрд░ी  рдиे 8 рд╕ीрдЯрд░ рд╡्рд╣ीрдХрд▓ рдХे рд▓िрдП  рдХрдо рд╕े рдХрдо рдХिрддрдиे рдПрдпрд░рдмैрдЧ рдЕрдйिрд╡ाрд░्рдп рдХрд░ рджिрдпे рд╣ै।

рдЙрдд्рддрд░ः 6 рдПрдпрд░ рдмैंрдЧ


рдк्рд░рд╢्рди 5. рд╣ाрд▓ рд╣ी рдоें рднाрд░рдд рдХा рдкрд╣рд▓ा рд╕ैрдиेрдЯрд░ी рдиैрдкрдХिрди рдл्рд░ी рдЧांрд╡ рдХौрди рд╕ा рдмрдиेрдЧा।

рдЙрдд्рддрд░ः рдХुंрдмрд▓ांрдЧी рдЧांрд╡ (рдХेрд░рд▓)


рдк्рд░рд╢्рди 6. рд╣ाрд▓ рд╣ी рдоें рдХौрди рд╕ा рднाрд░рддीрдп рд╣рд╡ाрдИ рдЕрдб्рдбा рдСрди-рдЯाрдЗрдо рдк्рд░рджрд░्рд╢рди (рд╕рдордп рдкрд░ рдк्рд░рджрд░्рд╢рди) рдХे рд▓िрдП рд╡ैрд╢्рд╡िрдХ рд╕ूрдЪी рдоें 8 рд╡ें рд╕्рдеाрди рдкрд░ рд╣ै।

рдЙрдд्рддрд░ः рдЪेрди्рдирдИ рд╣рд╡ाрдИ рдЕрдб्рдбा


рдк्рд░рд╢्рди 7. рд╣ाрд▓ рд╣ी рдоें рдХौрди рд╕ा рд░ाрдЬ्рдп рдкрд╣рд▓ी рдмाрд░ рд╡िрд╢्рд╡ рдмрдзिрд░ рдЯी20 рдХ्рд░िрдХेрдЯ рдЪैрдо्рдкिрдпрдирд╢िрдк 2023 рдХी рдоेрдЬрдмाрдиी рдХрд░ेрдЧा।

рдЙрдд्рддрд░ः рдХेрд░рд▓


рдк्рд░рд╢्рди 8. рд╣ाрд▓ рд╣ी рдоें рднाрд░рдд рдоें рдХिрд╕ рдорд╣ीрдиे рдоें рд░ाрд╖्рдЯ्рд░ीрдп рдирд╡ाрдЪाрд░ рд╕рдк्рддाрд╣ рдЖрдпोрдЬिрдд рдХिрдпा рдЬाрддा рд╣ै।

рдЙрдд्рддрд░ः рдЬрдирд╡рд░ी рдоें


рдк्рд░рд╢्рди 9. рдЗंрдбिрдпा рд╕्рдЯेрдЯ рдСрдл рдлॉрд░ेрд╕्рдЯ рд░िрдкोрд░्рдЯ 2021 рдХे рдЕрдиुрд╕ाрд░ 2019 рдХे рдЖрдХрд▓рди рдХी рддुрд▓рдиा рдоें рднाрд░рдд рдХे рд╡рди рдФрд░ рд╡ृрдХ्рд╖ рдХे рдЖрд╡рд░рдг рдоें рдХिрддрдиे рдХ्рд╖ेрдд्рд░рдлрд▓ рдоें рд╡ृрдж्рдзि рд╣ुрдИ рд╣ै।

рдЙрдд्рддрд░ः 2261 рд╡рд░्рдЧ рдХिрд▓ोрдоीрдЯрд░


рдк्рд░рд╢्рди 10. рд╣ाрд▓ рд╣ी рдоें рдЦрдмрд░ों рдоें рд░рд╣ा рд░ेрдб рд╕ैंрдбрд░्рд╕ рдХिрд╕рдХी рдк्рд░рдЬाрддि рд╣ै।

рдЙрдд्рддрд░ः рд╡ृрдХ्рд╖ рдХрдЧी (рд▓ाрд▓ рдЪंрджрди)‌‌


ЁЭРЙЁЭРОЁЭРИЁЭРН Join Now ЁЯСЙ♥️@All_exm_bot♥️

ЁЯТХ@Railway_RRB_NTPC_D_GroupЁЯТХ


ЁЯФ║ 17 January 2022 Current Affairs


Question 1. Recently at which place a volcano has erupted in the Pacific Ocean, due to which the risk of tsunami has increased in the coastal countries of the Pacific Ocean.

Answer: Near Tonga


Question 2. Who has become the new President of Nicaragua recently?

Answer: Narlan Balgimbev


Question 3. Indian Railways has changed the name of Train Guard to what.


Question 4. At least how many airbags have been made mandatory for 8 seater vehicle by Road Transport Minister Nitin Gadkari.

Answer: 6 air bang


Question 5. Which will become India's first sanitary napkin free village recently?

Answer: Kumbalangi Village (Kerala)


Question 6. Which Indian airport has recently ranked 8th in the global list for on-time performance (on-time performance).

Answer: Chennai Airport


Question 7. Recently which state will host the World Deaf T20 Cricket Championship 2023 for the first time?

Answer: Kerala


Question 8. Recently in which month National Innovation Week is organized in India.

Answer: In January



Question 9. According to the India State of Forest Report 2021, by how much area there has been an increase in the forest and tree cover of India as compared to the estimate of 2019.

Answer: 2261 square kilometer


Question 10. Red sanders, which was in news recently, is a species of

Answer: Tree Kagi (red sandalwood)‌‌


Join Now ЁЯСЙ♥️@A

ЁЯТХ@Railway_RRB_NTPC_D_GroupЁЯТХ

Most Share ‼️ ......

рдЯिрдк्рдкрдгिрдпाँ

рд▓ोрдХрдк्рд░िрдп рдкोрд╕्рдЯ